Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyál Városáról képes leírás - Gyál.tlap.hu
részletek »

Gyál Városáról - Gyál.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyal.tlap.hu » Gyál Városáról
Keresés
Találatok száma - 5 db
A gyáli iparosság története

A gyáli iparosság története

Gyálon 1945. el&ilde;tti id&ilde;szakban a lakossághoz képest is jelent&ilde;s számú iparos volt. Szervezettségüket tekintve kevés az információ, de az elbeszélésekb&ilde;l némiképpen képet kapunk az akkori közösségi életr&ilde;l. Összejöveteleket 'Iparoskör' néven tartották a Sándor Antal tulajdonát képez&ilde; közösségi épületben, ahol a Move (Magyar Országos Véder&ilde; Egyesület) Polgári kör, Sportkör is helyet kapott. A beszélgetéseken kívül jó hangulatú zenés estéket is szerveztek, melyeken általában sokan vettek részt, mivel itt volt lehet&ilde;ség a hétvégi kikapcsolódásokra. A jó hangulathoz a zenét helyi szervezés&irc; zenekar szolgáltatta, az étel-italról Kovács Józsi bácsi gondoskodott. Közismertebb iparosok, akik még máig is élnek az emlékeinkbe, részt vállaltak szervezésben, közös munkákban, melyre a háborút követ&ilde; id&ilde;szakban bizony nagy szükség volt.

Gyál blog

Gyál blog

Ez a Pest megyei város bizony nem szűkölködik a látnivalókban. Az alábbi fotók 2007. szeptember 9.-én délután öt órakor készültek, de készülhettek volna az év bármelyik vasárnapján, amikor Gyálon, a piactéren piac van. Vagyis az év 52 vasárnapja közül kábé 50 alkalommal. Tudnotok kell, hogy a piac elméletileg déli 12.00 óráig tart, az árusok hajnali négy és öt között érkeznek, majd úgy délután egy és kettő között távoznak. Állítólag a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a szemét összeszedéséről. Feltételezem a mi adónkból.

Gyál város

Gyál város

A fővárostól délkeletre, az M0-ás autóút szomszédságában, az M5-ös autópálya mentén a mai Gyál város területe már a XIII. század végén lakott volt, erről egy 1293 augusztus 21-én kelt okirat is tanúskodik. III. Endre király döntése alapján ekkor került az okmányra a helység neve, akkor Gayul-ként. Harminc év múlva a budai német patríciusok vezetője, Werner bíró 80 ezüst márkáért adja el Gyalan Pest megyei birtokot Pousa fiai, Pós, András és Tamás pesti polgároknak. A terület több emberöltőn keresztül volt birtokviták tárgya, a Rákóczi szabadságharc bukása után került aztán a Károlyi grófok tulajdonába.

Gyáli Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft

Gyáli Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft

A Gyáli Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Gyál Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló társasága, amely működését 2010 márciusában kezdte meg. A Városfejlesztés abból a célból jött létre, hogy elősegítse a különböző fejlesztési célú pályázatok megvalósítását, különös tekintettel a Városközpont rehabilitációjára.

Wikipédia - Gyál

Wikipédia - Gyál

Gyál város területe már a XIII. század végén lakott volt, erről egy 1293. augusztus 21-én kelt okirat is tanúskodik. III. Endre király döntése alapján ekkor került az okmányra a helység neve, akkor Gayul-ként. Templomát 1324-ben említi először egy oklevél. Károly Róbert 1324. január 21-én írt oklevele a területen Szent György tiszteletére emelt templomról tesz említést. A falu az 1500-as években már puszta volt. A török hódoltság után Alsónémedihez csatolták. A terület a Rákóczi-szabadságharc bukása után került a Károlyi grófok tulajdonába. A XIX. század végén a terület felértékelődött, itt volt ugyanis a főváros felé az alföldi szarvasmarha felhajtás útvonalának egyik utolsó állomása. A hatalmas kiterjedésű homokvidék szőlőültetvénnyel való betelepítése a fejlődés következő szakasza. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy az 1889-ben megépült vasútvonal a községen haladt át, s a település fejlődésére való tekintettel két vasúti megállót is kiépített itt a vasúttársaság. A századforduló idején alig párszáz lakosú község a XX. század eleji parcellázások nyomán nőtt több ezresre. Gróf Károlyi László 1932-ben 334 holdat parcelláztatott fel, a dr. Dőri Ferenc féle és a Jálics Kálmán féle birtokból ugyancsak jelentős területeket osztottak fel.

Tuti menü